Velkommen til et nyt semester

Vi håber at se mange, både nye og gamle studerende, til vores torsdagsforedrag i Amaliegade i løbet af det kommende semester. Arrangementerne finder sted i vores lokaler i Amaliegade 27, 8000 Aarhus C. og er åbne for alle uanset alder, køn, studieretning, politisk overbevisning osv. Tilmelding er ikke nødvendig og det er gratis at deltage. Efter hvert møde er der mulighed for at forsætte diskussionerne over en øl eller vand i vores hyggelige lokaler. 

Bog

I forbindelse med foreningens 60-årige jubilæum udgav foreningen bogen: Frit Forum Århus - Det stærkeste kuld: 60 år med samvær, studenterpolitik og debatter. Bogen kan anbefales alle, der interesserer sig for politik, og som ønsker at kende mere til foreningens historie. Alle medlemmer af Frit Forum Århus kan hente et gratis eksemplar i Amaliegade 27, og for andre interesserede kan bogen købes for 150 kr. inkl. forsendelse ved at rette henvendelse til ZnJpdGZvcnVtYWFyaHVzQGdtYWlsLmNvbQ==. 

Fritter i Århus

14.01.2014

I 1952 stiftede en gruppe unge socialdemokrater studenterorganisationen Frit Forum, som siden har været en markant institution i det socialdemokratiske landskab ikke bare i Aarhus, men også på landsplan. Med bogen ”Frit Forum Århus – Det stærkeste kuld: 60 år med samvær, debatter og studenterpolitik” (2012, 169 s.) har organisationen på fornem vis markeret 60 års jubilæet. Bogen er skrevet af en kreds af fritter, som Frit Forums medlemmer kaldes og det gælder ikke blot årene som aktiv. ”Én gang fritte – altid fritte” hedder det i forordet, der er skrevet af medlem af Europaparlamentet Dan Jørgensen, som var formand for fritterne 2001-2002. Forfatterkredsen består i øvrigt af Martin Grunz, Thomas Werlauff, Marie Nielsen, Anne Olsen, Simon Mathiasen og Sine Mainz. 

Initiativet til bogen blev taget af den tidligere formand Tina Skov Jensen, der satte sig i spidsen for arbejdet med at sikre, at de mange gode historier og anekdoter ikke gik tabt for eftertiden. Det projekt er lykkes. Den primære kerne i bogen er fortællinger om hvert enkelt årti suppleret med optryk af udvalgte tidstypiske tekster. 1960’erne var en guldalder for foreningen, der i 1967 nåede op på hele 350 medlemmer. Det gjorde ikke blot Frit Forum til et stærkt socialdemokratisk diskussionsforum, men også fritterne til et eftertragtet klientel i det aarhusianske natteliv, herunder på værtshuset Caravellen. I løbet af 1970’erne blev Frit Forum dog ramt af en medlemskrise, da mange universitetsstuderende søgte længere mod venstre – mod SF, VS, DKP og diverse mindre marxistiske grupper. Frit Forum fremstod nu som højreorienteret i universitetsmiljøet og blev f.eks. ikke indbudt af Studenterrådet i 1979, da der som sædvanlig var semesterstartsfestival. Frit Forums harmdirrende protest i den anledning er optrykt i bogen.

Frit Forum har først og fremmest fungeret som et diskussionsforum, der har virket gennem foredrag og debataftener. Som socialdemokratisk organisation har den også medvirket ved valg såvel på universitet, til byrådet og til folketingsvalg, og af de politikere, der for alvor blev skolet i Frit Forum, fremhæves i bogen Svend Auken. Som helhed er der i bogen stof til både universitetshistorien, Århus’ historie og landsdækkende politisk historie. Det er dermed også en bog, der afgjort fortjener en stor læserkreds.