Nyheder

  • Frit Forum sætter fokus på den manglende ligestilling i hele marts

    8. marts er den internationale kampdag for kvinder. I Frit Forum vil vi gerne sætte ekstra fokus på ligestilling, og har derfor dedikeret hele marts måned til ligestilling mellem kønnene.

  • Frit Forum vil have en høj og ensartet CO2-afgift på landbruget

    Industrien har for længst påbegyndt betaling af en CO2-afgift, men landbruget har haltet efter og strittet imod. Det er på tide, vi får en høj og ensaret CO2-afgift på tværs af brancher på 750 kr. pr. ton CO2.

  • Regeringens afskaffelse af det 6. SU-år mangler sammenhæng

    Regeringen har sammen med flere partier i Folketinget aftalt at afskaffe det 6. SU-år Men de har glemt at aftale, hvad de skal bruge pengene på. I Frit Forum mener vi, at det direkte provenu skal tilbage til de uddannelse, hvor studerende mister SU og det indirekte provenu skal fordeles i restens af uddannelsessystemet.

Nyt fra medlemsbladet

Lær en EP-kandidat at kende: Mathias Niebuhr

Mathias Niebuhr er i en alder af bare 23 år kandidat til Europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet. Som ung kandidat kæmper han for minoritetsrettigheder, et bedre ungdomsliv og at vi kommer i mål med den grønne omstilling.

Krøllet, pjusket hår, sorte bukser, en hvid t-shirt og et energisk smil. Ved første øjekast ligner Mathias Niebuhr en helt almindelig 23-årig. Men tag ikke fejl af det unge udseende. For trods hans unge alder har han allerede opnået meget inden for politik.

Som 18-årig blev han formand for Socialdemokratiet i Vejle. Som mange andre, han møder, tænker du måske, at det var i DSU. Men nej, som 18’årig blev han formand for en partiforening i moderpartiet. Endda som den yngste nogensinde. Siden da har den politiske karriere kun taget fart. For seks år senere vandt han DM i debat. Og nu som 23-årig er han kandidat til Europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet.

En vred folkeskoledreng blev til en EP-kandidat

Han meldte sig ind i Socialdemokratiet for ni år siden, fordi han blev vred. En pige i hans folkeskole brokkede sig over, at hendes forældre skulle betale topskat. Forældrene var direktører og havde økonomi til et liv i overflod. Det var modsat Mathias’ egen familie. For han er vokset op med sin mor, som både var enlig forsørger og førtidspensionist.

- Jeg har aldrig haft særlig mange penge, men jeg har haft en tryg og fin børnedom, fordi vi fik boligsikring, børnepenge, gratis uddannelse, og fordi vi kunne få støtte til forskellige ting. Men når der så står en pige foran mig og påstår, at de penge, hendes forældre betaler i topskat, er spild, bliver jeg så gal. Jeg gik direkte hjem på min computer og meldte mig ind i Socialdemokratiet.

Hvis det var retfærdighedssansen, der drev dig, hvorfor meldte du dig så ikke ind i et parti længere ude på venstrefløjen?

- Jeg var ikke så bevidst over det, da jeg meldte mig ind, men i dag er jeg rigtig glad for, hvor jeg er havnet. For jeg kigger tit på partierne længere til venstre og tænker, at nogle gange foreslår de nogle ting, hvor det føles godt nede i maven, men simpelthen ikke giver mening ude i den virkelige verden. Men dengang handlede det om, at jeg syntes, Helle Thorning var cool. Og så kunne jeg læse om den ene forbedring efter den anden i historiebøgerne, som min familie og folk omkring mig levede godt af. Det kom jo af noget, Socialdemokratiet havde indført. Så for mig var det ret naturligt, at hvis man ville være med til at lave historiske forandringer, så skulle man være i Socialdemokratiet.

Det allervigtigste er, at vi kommer i mål med den grønne omstilling

Retfærdighedssansen kendetegner Mathias. Han taler med en ild i stemmen og fagter i vejret, når han fortæller om de sociale uretfærdigheder, han ser i vores samfund. Det var det, drev ham, da han blev politisk aktiv for ni år siden, og det er det, der driver ham til at stille op til Europa-Parlamentet i dag.

- Jeg synes, at international politik er spændende, men det bliver overset sådan helt gevaldigt mellem valgene. Altså, vi snakker ikke særlig meget om det. Min retfærdighedssans bliver udfordret, fordi det bliver overset, men det også er vanvittigt vigtigt. Derfor vil jeg blande mig.

Mathias har meget på hjerte og beder os endda om at stoppe ham, hvis han snakker for meget. Så da han får til opgave at nævne én politisk kæphest, nævner han tre - klima, demokrati og et bedre ungdomsliv. Blandt dem er der dog en, der er den vigtigste. Og det er at bremse klimaforandringerne.

- Det allervigtigste er, at vi kommer i mål med den grønne omstilling, og at vi sørger for noget mere naturbevarelse. Men mens vi gør det, så skal vi gøre det socialt retfærdigt. Vi skal ikke ende med gule veste på gaderne, fordi vi så bare skrubber benzinpriserne op og driver de allersvageste borgere ud i fattigdom. Det kan vi ikke tillade os. Vi skal sørge for, at i det øjeblik, vi lukker en koldmine, kan minearbejdere få et job på en vindmøllefabrik. Derudover mener jeg, at demokrati, retsstatsprincipper og minoritetsrettigheder også bare er vanvittigt vigtigt. Vi kan ikke samarbejde, vi kan ikke integrere landene med hinanden i EU, hvis der er buldrende korruption og splittelse i de andre lande. Der er også brug for en rettighed, hvor for eksempel jeg som minoritet er lige så beskyttet i de andre EU-lande, som jeg er i Danmark. Og det er jeg ikke lige nu. Den sidste er et bedre ungdomsliv. Det indbefatter blandt andet mulighed for, at erhvervsuddannede kan komme på udveksling, hvilket der næsten ikke er nogen mulighed for i dag, billigere interrailbilletter til unge og kontrol med tech-giganterne.

Hvad er så i din optik den største udfordring, EU står overfor?

- På den lange bane er det selvfølgelig klimaet. Men det snakker alle om, så lad os prøve at skubbe det til siden. Det helt akutte problem er den ufred, der er i verden. Alt kan spores tilbage til Rusland. Og mere specifikt Putin, fordi der er krig i Ukraine, og det presser os. Det tester vores solidaritet. Hvor langt vil vi egentlig gå? Og så ligger der den anden ting, som Rusland også forårsager. Det er splittelse. Vi vil jo gerne optage mange af balkanlandene i EU, men Serbien er jo mini-Rusland. Der et vanvittigt had til Vesten, og de er fyldt med russisk propaganda og fake news. Så har du også europæiske lande, der vælger ledere som Meloni i Italien, som jo nu også har fået den her fascistiske bølge til at rejse sig op. Du har Orbán, der blev ved med at genvinde magten i Ungarn, og han er blevet Putins bedste penneven.

Unge er med til at belyse verden på en anden måde

Det kan ikke gå nogens næse forbi, at Mathias er en ung kandidat. Med sine blot 23 år er han både under gennemsnitsalderen i Europa-Parlamentet og en del af en underrepræsenteret aldersgruppe i politik.

Ifølge ham skal man dog ikke blot stemme på ham, fordi han er ung, men på grund af hans politiske holdninger og visioner.

- Man skal stemme på mig på grund af mine politiske holdninger og visioner og ikke bare for at stemme på en ung kandidat. Men det at være ung er også med til at belyse verden på en anden måde. Og når der er 705 medlemmer af Europa-Parlamentet, hvoraf kun tre af dem er under 30., Det er altså under en halv procent, så er der jo behov for få unge til at belyse, hvordan det er at være ung. For de andre er simpelthen for langt væk fra det.

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt, at unge bliver repræsenteret? Skal dem over 80 eller 90 så også repræsenteres?

- Fordi man tager bedre beslutninger, når en større del af befolkningen er repræsenteret. Lige nu er der en kæmpe overvægt af folk mellem 40 og 60 år i Europa-Parlamentet. Der er heller ikke særlig mange gamle, og det er jo også et demokratisk problem, lige så meget som det er et demokratisk problem, at der stort set ikke er nogen under 30. Det gør jo, at når vi skal belyse forskellige problemer, så kommer der ikke vores inputs med. Når vi for eksempel snakker om unges mistrivsel, skal det ikke kun være fra et forældreperspektiv, men også fra et jævnaldrende perspektiv. Det synes jeg er vigtigt. For man tager bedre beslutninger, når flere sidder med ombord. Desuden mener jeg ikke, at alder er bestemmende for ens evne. For mig handler det om det enkelte menneske.

Mathias Niebuhr stiller op til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet. Han er desuden valgt som Frit Forum Københavns Europa-Parlamentsvalgskandidat.