Universitetspolitik

Vi skal opretholde økonomien på universiteterne. Derfor skal penge, der spares på universi- teterne, direkte geninvesteres i universiteterne, krone for krone. Vi anerkender, at der skal ske omfordeling. På universiteterne skal flere penge investeres i kvaliteten af uddannelse og trivselsfremmende tiltag. I resten af uddannelsessystemet skal flere penge investeres i ud- dannelser, der i mange år har været underprioriteret, og som uddanner til brancher, hvor vi mangler hænder.

Disse yderligere midler til andre dele af uddannelsessystemet skal blandt andet findes ved at bruge det indirekte provenu fra universitetsreformer. Det er grundlæggende solidarisk at ud- nytte indirekte provenu fra omdannelse af de uddannelser, der i forvejen har mest, til at hjælpe de institutioner, der mangler mest. Disse principper skal være grundlaget for enhver universitetsreforms økonomi.

Uddannelse skal rykkes fra starten af livet til at brede sig ud over hele livet. Vi skal aldrig stoppe med at lære, og et af de første skridt på vejen til det mål er, at dimittender, der har taget en 75 ECTS point kandidat, kan komme tilbage og tage yderligere 45 point. Men når dimittender har været på arbejdsmarkedet i nogle år og måske har fået villa, Volvo og vovse, passer det næppe ind i deres liv at vende tilbage til SU. Derfor skal vi tilbyde, at man kan få en ydelse svarende til 110 % dagpenge. På den måde kan man i høj grad opretholde sin livsstil i efteruddannelsesperioden.

Kandidatuddannelserne skal i langt højere grad end i dag henvende sig til arbejdsmarkedet. De 75 ECTS point på de nye kandidater skal bruges på fag, der er udarbejdet i tæt samarbejde med arbejdsmarkedet og rettet efter arbejdsmarkedets efterspørgsel.